×
 

Modă și istorie în Transatlantic

08 Jun 2024 16:31 | General | 109 Vizualizari
Modă și istorie în Transatlantic

O mică escapadă.

Când moda și creativitatea salvează.
Cum crezi că era viața în anii 40? Dar moda? Ți-ar fi plăcut să experimentezi acei ani din punct de vedere vestimentar?

Transatlantic. Este o mini serie de 7 episoade, pe Netflix. Inspirată din realitate.
Acțiunea are loc în Marsilia, 1940. Este despre o echipă internațională de eroi tineri care și-au riscat viețile pentru a salva peste 2000 de refugiați în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

 

Transatlantic prezintă întâmplările adevărate din jurul lui Varian Fry, Mary Jayne Gold, Albert Hirschman și al Emergency Rescue Comitee (ERC),  așa cum au fost consemnate de scriitoarea Julie Orringer, luându-și - totodată - și câteva libertăți artistice, fiind plasat în Franța anului 1940. 

 

Decorurile sunt fantastice, costumele de poveste.O vilă de lux, la țară, devine centrul lor de operațiuni. Un purgatoriu dulce-amărui, este locul unde numele mari ale avangardei europene joacă jocuri de societate, dau petreceri și încearcă să lucreze în timp ce așteaptă vizele pentru emigrare. În fundal se prefigurează nazismul, însă există un pericol mai aproape: poliția din Marsilia, dar și consulul american, pentru care neutralitatea oficială a Statelor Unite este o scuză de a se alinia politicii oficiale a nazismului. 

Designerul de costume britanic Justine Seymour a avut cantități impresionante de material care au ajuta-o să contruiască personajele și destinul lor. O parte din haine arată o descendență clară a uniformelor militare și a artei suprarealiste de vis, des întâlnită în acea perioadă. Mai multă influență venea chiar din Los Angeles. „În general vorbind, la vremea aceea, oamenii căutau inspirație la Hollywood. A fost Epoca de Aur a cinematografiei americane și asta a influențat moda americană”, a spus Seymour. „Și „Superman” a apărut în anii ’30 și asta a condus aspectul anilor ’40 cu umărul exagerat, pantaloni largi și talie strânsă. Cred că a fost inspirat de Clark Kent.”

 

 

Aspectul epocii s-a îndreptat spre evadare, dar cercetările făcute de Seymour au fost mai întemeiate, ajutate de memorii și documente istorice care au adus la viață situația subiecților.Fry și-a detaliat experiențele și garderoba în jurnal. „De fapt, avea o listă cu ceea ce era în valiza lui”, a spus Seymour. „A fost ca aurul pentru mine. Era un bărbat care se îmbrăca de la Brooks Brothers. Am vrut să evidențiez faptul că era un om foarte onorabil și că garderoba lui nu s-a rătăcit.”

 


Gold, fata din Chicago care a ajutat la finanțarea comitetului pentru refugiați, a fost îmbrăcată parțial couture, inclusiv cu creații ale designerul suprarealist Elsa Schiaparelli, care avea colaborări celebre cu artiști precum Salvador Dali. „Am cumpărat multe haine ale lui Mary Jayne de la piețele de antichități și le-am croit pentru a le face să i se potrivească perfect”, a spus Seymour. Pentru Gold, designerul a folosit semnături Schiaparelli, cum ar fi aplicații de desene animate, accesorii ciudate, imprimeuri vii și chiar pălăria iconică cu pantoful cu susul în jos.
Seymour a făcut și o haină de „blană artificială” din catifea presată pentru a onora refuzul actriței principale de a purta blană adevărată. „Nu există nicio posibilitate ca o moștenitoare de atunci să nu aibă o haină de nurcă”, a spus Seymour. 

 

 

Îmbrăcămintea are un mesaj important în această serie. O scenă de deschidere o arată pe Gold schimbându-și rochia de designer cu talie marcată cu o cămașă murdară a unui refugiat 
pentru a-i permite femeii să se integreze mai ușor în societate. Pantalonii largi și jacheta de piele uzată a tânărului Hirschman demonstrează statutul său de rebel și de refugiat. 
Un rabin se îneacă când nu își poate arunca haina grea, una dintre puținele bunuri rămase și poate singurul său adăpost.

Hainele erau adesea un subterfugiu. Croitoria impecabilă a lui Fry a îndepărtat suspiciunea de la acțiunile sale rebele. Spionul britanic plin de farmec Margaux, un personaj fictiv bazat pe Josephine Baker, a fost simbolul îmbrăcămintei elegante din anii '40, cu costumele ei ascuțite cu fustă, broșele aurii și hainele de blană. „Am folosit-o pe Josephine Baker, pentru că era fabuloasă, uimitoare și un spion. Era atât de fabuloasă și „acolo”, așa că cine ar fi crezut vreodată că a făcut vreodată ceva rău?”

 

Hainele au devenit simboluri ale opresiunii și ale expresiei artistice la o scenă de petrecere, cea mai elaborată parte pentru Seymour din serie, necesitând 120 de costume. Artiști, scriitori și chiar patronul artistic Peggy Guggenheim se adăpostiseră într-o vilă din Marsilia, în timp ce ceilalți așteptau vize. Pentru a ajuta la îndurarea lentă a birocrației, ei au sărbătorit ziua de naștere a pictorului suprarealist și viitorul soț al lui Guggenheim, Ernst. Au făcut artă și costume din ceea ce aveau la îndemână - ziare, capete de păpuși, pene de pui și evantai.

 

Guggenheim a îmbrăcat o coroană alcătuită din furculițe, o aluzie la inutilitatea tacâmurilor într-o perioadă cu puțină mâncare. Mary Jane a purtat un corset din mănuși de piele, o semnătură Schiaparelli. Ea a folosit, de asemenea, simbolul frecvent și alter ego-ul lui Ernst, pasărea Loplop, pentru a inspira costume și pelerine cu pene pentru petrecere. Pentru a-l costuma pe Breton, unul dintre fondatorii mișcării suprarealiste, Seymour a recreat o fotografie Man Ray a artistului purtând ochelari de protecție și un dreptunghi de hârtie încadrându-i fața.

 

 

Acțiunea în sine nu are nimic vesel, dar decorurile și costumele din serial m-au ținut lipită de ecran. Fiecare episod mă făcea mai atentă și mai implicată în poveste.

Tu l-ai văzut? Ce impresie ți-a lăsat?
 

Share:

Citeste si

23 de momente din 2023
23 Dec 2023 23:23
23 de oameni, momente si haine din anul 2023 Cum deja v-am obișnuit, articolul cu recomandări și recunoștință vine înainte de Crăciun. Știu că deja cadourile au fost cumpărate și împachetate dar, las toate ideile de aici ...
Dulap organizat, minte organizata
03 May 2020 14:10 | General
Fii arhitectul propriei garderobe! Astazi va invit sa continuam sortarea si organizarea cu rochiile si fustele. ...
Atelier de stil - Cum să te îmbraci pentru forma corpului tău?
28 Oct 2020 23:25 | General
Atelier online – Cum să te îmbraci pentru silueta ta?&l...
Eveniment Online - Garderoba capsulă pentru cariera ta
27 Jul 2020 23:12 | General
Primul eveniment în colaborare cu Simona Bortiș, Transformational Coach & Career Strategist ...